USA försöker skapa ett nytt ”Maidan” i Serbien. DN backar upp

 

När vänstern förlorar ett val säger den politiska högern att ”valet gick helt korrekt till, inget valfusk förekom”. När högern förlorar anklagar den vänstern och Valtribunalen för ”ett utbrett valfusk”. Och får omedelbart stöd av USA. Och medierna drar igång drevet.




USA försöker skapa ett nytt ”Maidan” i Serbien

En vecka har gått sedan tillkännagivandet av resultatet av parlaments- och kommunalvalen i Serbien. Protester organiserade av den pro-västliga oppositionskoalitionen tar fart, sammanfattar twittraren @rybar i följande krönika:

Trots sitt namn försökte oppositionsfronten ”Serbien mot våld” att med våldsamma medel ta över administrativa byggnader i Belgrad i går, demonstrationer som har fortsatt i dag. Stenar och facklor kastades mot serbiska säkerhetsstyrkor, men polisen som barrikaderades vid stadshuset tillät inte demonstranterna att bryta igenom.

Klockan 20:00 lokal tid levererade president Aleksandar Vučić ett upprop till nationen från sin bostad. Han uppmanade serbiska medborgare att inte gripas av panik, även om scenerna var ”dramatiska”. Enligt presidenten kommer alla som bryter mot lag och ordning att straffas och ”det är inget tal om en färgrevolution”.

Ingången till Stadsfullmäktige i Belgrad. "Fredlig opposition"?

En sönderslagen och bestulen arbetsplats i Stadsfullmäktige i Belgrad.


Efter ytterligare ett försök från demonstranter att storma byggnaden för Belgrads stadsfullmäktige, anlände det serbiska gendarmeriet till platsen och arresteringarna inleddes. Trettiofem av de mest aggressiva provokatörerna greps.

Enligt Vučić visste landets ledare i förväg att oppositionen förberedde ett ”färgrevolution”-scenario i Serbien. Dessutom tackade han ”utländska experter” som försett serbisk underrättelsetjänst med information om förberedelserna av kuppförsöket.

Efter det akuta mötet i det Nationella Säkerhetsrådet uttryckte Serbiens premiärminister också sin tacksamhet. Ana Brnabić hävdade att ryska underrättelsetjänster delade information om den förestående ”färgrevolutionen” med serbiska säkerhetsstyrkor.

På morgonen träffade Aleksandar Vučić den ryske ambassadören. Ett möte med säkerhetstjänstens samordningskontor i samband med försöket att störta den konstitutionella ordningen är också planerat till idag i Serbien.

Samtidigt förbereder den provästliga oppositionskoalitionen nya handlingar och uppmanar medborgarna att delta i en massiv demonstration i eftermiddag”, uppger krönikören @rybar.

I dagens DN vänds det smygande statskuppsförsöket mot ordningsmakten som utpekas som den våldsamma aktören som ”skjuter pepparsprej mot demonstranterna”.

Dagens Nyheter kan sin ”Kupp-manual” utantill. Ränderna från Maidan i februari 2014 sitter fortfarande i.

 





Kommentarer